Event Logo

1r Fòrum d'Inversió en Salut Tricol·legial

June 13, 2024

Description


 El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), el Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) sumen forces i experiència per organitzar, per primer cop de manera conjunta, un espai de trobada entre professionals emprenedors amb projectes d’innovació en l’àmbit de la salut i inversors interessats en el sector sanitari. Es tracta del Primer Fòrum d’Inversió en Salut Tricol·legial, que tindrà lloc a la seu del CoMB, el proper 13 de juny i que suposa una important aposta conjunta dels tres col·legis professionals per establir sinergies que contribueixin a dinamitzar i a donar oportunitats de desenvolupament i de sortida al mercat a projectes d’innovació en l’àmbit de la salut. 


L’objectiu d’aquest Fòrum és facilitar el coneixement i el contacte necessaris entre professionals i inversors interessats en el sector salut. Els tres col·legis consideren estratègic fomentar l'emprenedoria dins del sector biomèdic, donant suport a les start-ups –mitjançant l’accés al finançament en fases inicials a través de xarxes de persones inversores afins als tres col·legis professionals– i ajudant-les també amb un programa formatiu de preparació per a les primeres rondes d’inversió. 



 L’ecosistema innovador en salut de la BioRegió catalana és cada cop més sòlid. Els indicadors del darrer Informe de la BioRegió de Catalunya (2023) mostren un sector que continua situant Catalunya com un dels hubs d’innovació en salut més dinàmics i competitius d’Europa. En el cas de les start-ups i scale-ups, aquestes empreses van atraure inversions per valor de 220 milions d’euros, el 52% de les quals provinents de capital risc. Es tracta també d’un ecosistema cada cop més  multidisciplinari, on es requereixen perfils complementaris (metges, experts en biomedicina, enginyers, etc.). 

 

Es poden presentar al Primer Fòrum d’Inversió en Salut Tricol·legial tot tipus d’empreses amb projectes de biotecnologia, dispositius mèdics i salut digital. Les inscripcions per participar en aquesta primera edició s’obren avui, 4 de març, i es tancaran el proper 31 de març (es poden fer efectives a través d’aquest formulari). 

El Primer Fòrum d’Inversió en Salut Tricol·legial és una de les principals iniciatives conjuntes que s’emmarquen en una estratègia de col·laboració més àmplia del CoMB que, a través de la seva Àrea d’Innovació i Emprenedoria, ha signat recentment convenis de col·laboració amb el CEC i amb COEIC, ja que els tres col·legis tenen estratègies comunes per potenciar el sector d’inversió en salut. Aquesta col·laboració permetrà compartir dealflow de projectes, desenvolupar activitats comunes i promoure seminaris, cursos i altres esdeveniments d'interès per als tres col·lectius professionals en el sector salut. 


Des de Àrea d’Innovació i Emprenedoria del CoMB també s’ha creat recentment la Xarxa d’Assessors Mèdics del CoMB, que permetrà facilitar assessorament mèdic per part de professionals a les start-ups pel que fa al coneixement de quines són les necessitats més rellevants encara no cobertes en l’àmbit sanitari i redefinir, si escau, el seu projecte per fer-lo més competitiu. 


Per la seva banda, el CEC va crear l’any 2012 la xarxa de business angels EconomistesBAN, fruit d’una iniciativa de la Comissió Financera de l’entitat. El seu principal objectiu és crear un espai empresarial i d'emprenedoria dins l’ecosistema de les start-ups que permeti, a empresaris i emprenedors, presentar els seus projectes, validar-los i cercar recursos per al seu desenvolupament. A més, busca fer créixer l’economia de manera sostenible generant coneixement, riquesa i la creació de llocs de treball. Des d’aleshores, s’ha posicionat com un actor de referència per a connectar emprenedors i inversors. 


I, per altra banda, el COEIC fa quatre anys que va posar en marxa la Comissió d’Enginyeria de la Salut estructurada en tres grups de treball (processos i tecnologia sanitària, indústria de la salut i innovació i digital Health), precisament per fer valer l‘aportació de la tecnologia i l’enginyeria al sector de la salut, fer xarxa entre professionals i destapar noves tendències de l’àmbit. Al mateix temps, s’ha creat la Secció Acadèmica d’Enginyeria Biomèdica per poder acollir, donar serveis i oferir cobertura als professionals d’aquesta branca, cada vegada més cabdal en el sistema sanitari. En paral·lel, el COEIC ha creat la figura del Comissionat d’Emprenedoria per poder contribuir a l’impuls d’empreses emergents del sector salut amb una base sòlida industrial.